Christian Friis Bach

Kære regering, riv jeres udlændingeudspil over og skriv et nyt

Bragt i Altinget d. 1. april 2022.

Den danske modtagelse af ukrainske flygtninge viser, at vi kan komme på rette spor med flygtningepolitikken, skriver Christian Friis Bach.

Der er ikke meget at glæde sig over, når det gælder den uhyggelige og meningsløse krig i Ukraine. Men det er opmuntrende at følge det store og positive engagement, der har været, når det gælder modtagelsen af ukrainske flygtninge.

Vi ser borgere og myndigheder stå sammen for at sikre, at kvinder og børn, unge og ældre, få den omsorg og opmuntring, de har hårdt brug for. Med særloven i Danmark er der sat nye standarder for flygtninges rettigheder og muligheder.

Og vi har set en omfattende solidaritet på tværs af landegrænser, hvor de lande, som har løst størstedelen af opgaven, har fået solid hjælp. De elementer viser vejen mod fremtidens flygtningepolitik. Vi kan komme tilbage på rette spor.

For det var jo godt, regeringen ikke nåede at gennemføre intentionen i deres udlændingepolitik, så de ukrainske flygtninge, som ønsker at søge om asyl, skulle rejse til modtagecentre i Rwanda eller andre lande.

Den løsning ville nemlig ikke kun have utallige praktiske, juridiske og økonomiske udfordringer. Den ville underminere det globale samarbejde om flygtninge.

Ved at fralægge os ansvaret for at modtage asylansøgere i Danmark ville vi gøre det langt sværere at overtale lande i nærområderne til, at de skulle tage sig godt af flygtninge fra deres nabolande. En kortsigtet løsning i Danmark, ville skabe større problemer på lang sigt.

Omvendt kan særloven og den modtagelse, vi har givet de ukrainske flygtninge, hjælpe med at styrke det internationale flygtningesamarbejde. 

Christian Friis Bach, folketingskandidat (R)

Omvendt kan særloven og den modtagelse, vi har givet de ukrainske flygtninge hjælpe med at styrke det internationale flygtningesamarbejde. Vi kan med større styrke sige til nabolande til lande ramt af konflikt, at de skal løfte deres del af ansvaret.

Vi kan sige, at de bør vedtage særlove og give adgang til skoler, sundhed, uddannelse, arbejde og til beskyttelse. Vi kan sige, at løsningen findes i den måde, vi nu har håndteret flygtningestrømmen fra Ukraine. Eller den måde, Tyrkiet reagerede på, da de gav beskyttelse og adgang til boliger, uddannelse og arbejde for over fire millioner syriske flygtninge.

Mellemspillet fra Syrien til Ukraine har ikke været kønt. Skræmt af flygtningekrisen i 2015 blev der indført nedværdigende og diskriminerende elementer i flygtningepolitikken i Danmark og i en stribe andre europæiske lande.

Der er en bølge af kritiske stemmer som med rette anfører, at der er en markant og urimelig forskelsbehandling af de ukrainske og de syriske flygtninge.

Det skal der rettes op på. Det er på tide, at regeringen siger, vi tog fejl. Det var forkert, vi forsøgte at melde os ud af det internationale flygtningesamarbejde og svække beskyttelsen af flygtninge i Danmark. Det var forkert, at vi glemte alt det, vi troede på, da vi som det første land i verden ratificerede FN’s Flygtningekonvention i 1952.

Derfor, kære regering, opfordrer jeg jer til at rive jeres udlændingeudspil over. Og skriv et nyt, hvor I understreger, at det afgørende i det internationale samarbejde om flygtninge og migration er, at alle lande tager et ansvar.

Derfor, kære regering, opfordrer jeg jer til at rive jeres udlændingeudspil over. Og skriv et nyt

Christian Friis Bach, folketingskandidat (R)

Løsningen er ikke at melde sig ud. Løsningen er at få flere lande til at deltage. Løsningen er, at få flere lande til at give flygtninge bedre mulighed for at søge om asyl og få beskyttelse, og give solid støtte til de lande, som vil være med.

Vi skal have langt flere aftaler, som den EU lavede med Tyrkiet. Mere samarbejde som det vi nu ser med især Polen.

Det er opgaven. Fasthold at flygtninge, der banker på vores dør, kan søge om asyl og få beskyttelse i Danmark og at de hurtigt kan få adgang til uddannelse og arbejde.

Lav langt mere ambitiøse aftaler med lande langs flygtningeruterne om det samme. Giv økonomisk støtte. Styrk det internationale samarbejde.

Det er vejen frem for dansk flygtningepolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *